MoRS u posjeti muzičarima s ograde - 'Gelenderi' kao mjesto okupljanja i odskočna daska za mlade muzičare u Čapljini

Mostar Rock School je proteklog vikenda posjetila gitara klub ‘Gelenderi’ u Čapljini, koji postoji već 15 godina i okuplja čapljinske muzičare u jedinstvenom prostoru u tom gradu.

Polaznici Mostar Rock School iz Čapljine korisnici su gitara kluba ‘Gelenderi’ i znanje stečeno u Mostar Rock School nastoje praktično upotrijebiti stvarajući novu glazbu i scenu u svom gradu upravo u ‘Gelenderima’. Ovo prepoznatljivo mjesto imeđu ostalog bilo je i polazna tačka, sada već regionalno poznatom Vinku Ćemerašu i njegovim bendovima Anarhiv i Talvi Tuuli. 

“Gelenderi su nešto posebno, moj najdraži prostor u gradu. Zvuči skoro nestvarno da ono što voliš najviše, vježbanje od samoga početka, pa onda i stvaranje glazbe možeš raditi u prostoru gdje ti je sve omogućeno, samo ti je potrebna volja. Nama je sve počelo u ‘Gelenderima’ i uvijek je lijepo otići u taj prostor, družiti se i zasvirati kao prije.” kaže o Gelenderima Vinko

Od samog nastanka prostor i klub bili su besplatni i dostupni svima. Ono što se očekuje od korisnika prostora je odgovornost prema opremi i volja za sviranjem i stvaranjem. Na mjestu nekadašnje crkvene ograde, odnosno gelendera, od čega dolazi i naziv kluba i prostora, danas i posljednjih 15 godina nudi se prilika svima koji su zainteresirani za sviranje da rastu, uče i izražavaju se.

Saradnja ‘Gelendera’ i Rock Škole počela je 2018. godine sa projektom Mobile Rock School, koji će se nastaviti i u 2021. godini. Mostar Rock School dio svoga edukativnog programa provoditi će u Čapljini, sa mladim ljudima iz te lokalne zajednice i upravo u ‘Gelenderima’.

“Otišli smo u Gelendere sa namjernom da omogućimo svojim polaznicima iz Čapljine da nastave raditi, vježbati i stvarati u svom gradu. Volju su pokazali samim time što su bili spremni dolaziti u Mostar, u našu Školu, da steknu dodatno znanje i vještine iz audio produkcije. Uz pomoć i Vinka, koji nam je donirao dio potrebne opreme, sada smo uspostavili sistem koji može koristiti mladima u Čapljini da po prvi puta snimaju svoje probe, rade demo snimke i zabilježe svoje radove. Smatram da je to super stvar za zajednicu i za sve mlade koji se žele početi baviti muzikom.” ističe Marin Bošnjak, predavač audio produkcije u Mostar Rock School 

Svi zainteresirani pozvani su na dane otvorenih vrata i proslavu rođendana ‘Gelendera’ 19.12.2020. od 11 do 16 sati.