Summer Rock School je veliki muzički projekat koji se održao 2015. i 2016. godine, a okupio je više od 100 mladih muzičara.

  • SUMMER ROCK SCHOOL (Songs That Matter) 2016
  • SUMMER ROCK SCHOOL 2015.

Summer Rock School – Songs That Matter je veliki muzički projekat kojeg je organizirala Rock škola Mostar, a koji je okupio 51 mladog muzičara (18-25) iz 18 BiH gradova. 

Kroz Ljetnu rock školu – sedmodnevni muzički kamp koji  se održao u prvoj sedmici augusta na Jahorini – mladi kreativci iz cijele BiH su imali priliku surađivati i stvarati autorska djela. Inspirativna tema ovogodišnjeg kampa bila je „Songs That Matter“ kroz koju su učesnici imali priliku da izraze svoje osjećaje i viđenja sadašnjeg društvenog života i poslati poruke za bolju i pravedniju budućnost društva u kojem živimo. Formirano je ukupno 10 bendova sastavljenih od mladih muzičara iz Mostara, Maglaja, Sanskog Mosta, Zenice, Visokog, Novog Travnika, Srebrenice, Brčkog, Prijedora, Goražda, Jajca, Trebinja, Laktaša, Čitluka, Prozora, Pala, Kozarske Dubice, Širokog Brijega. U sklopu kampa kao prezentacija, održan je koncert u art kinu Kriterion, u Sarajevu. Kao gost koncerta, nastupio je bend Floridus.

Muzičke radionice i kreativnu podršku obezbjedio je tim predavača Rock škole iz Mostara, a kampu su prisustvovale i poznate ličnosti iz muzičke industrije. Gostujući predavači koji su održali muzičke radionice bili su Mario Knezović  (Zoster), Brano Jakubović (Dubioza kolektiv), Muris Varajić i Straight Mickey and the Boyz.

U sklopu treće faze projekta, tokom jesenjeg perioda, svih 10 bendova je došlo u Mostar snimiti svoja autorska djela kreirana tokom muzičkog kampa. Sva djela su snimljena u studiju Rock škole, DK studiju.

Četvrta faza projekta je ponovo okupila sve učesnike u Mostaru, gdje su nastupili na finalnom koncertu u OKC Abraševiću, 20 januara 2017. Kao gost na koncertu je nastupio mladi mostarski bend Jufkamental.

Rezultati cijelog procesa su prezentirani na Summer Rock School dokumentarcu.

Uz pomoć Ambasade Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Rock Škola Mostar uspješno je realizirala projekat pod nazivom „Summer Rock School“.

U prvoj fazi projekta realiziran je ljetni muzički kamp na lokaciji Kiseljak kod Tuzle u Internacionalnom Omladinskom Kampu (IOK) u periodu između 23-30.08. 2015 godine.

Muzički kamp je okupio ukupno 60 učesnika od čega 40 mladih muzičara koji su imali priliku zajedno kreirati muziku i međusobno surađivati. Podršku u procesu su imali od iskusnih predavača koji su sa mladim muzičarima radili na polju individualnog razvoja vještina, te „band coach“ predavača koji su pomogli novim bend formacijama da dođu do svojih autorskih kompozicija.

Formirano je ukupno osam bendova sastavljenih od mladih muzičara iz Mostara, Prijedora, Sanskog Mosta i Tuzle.  U sklopu kampa su održana dva koncerta, jedan u centru Tuzle, i drugi u IOK kampu.

U toku kampa organizirane su i Master Class radionice koje su održali gostujući predavači, a na teme njihovog uspjeha, globalne situacije u muzičkoj industriji, muziciranje na određenom instrumentu, produkciji i organizaciji, itd. Gosti su bili, Adnan Hamidović (Frenky), Đani Pervan (Letu Štuke), Miodrag Cicović (Straight Mickey & The Boys), Mario Knezović (Zoster), Mirza Hajrić (AMUS). 

U sklopu druge faze projekta, svi učesnici su se ponovno susreli u Mostaru, gdje su u profesionalnom studiju (Recording studio MC Pavarotti) snimali svoja autorska djela kreirana na ljetnom kampu.