IZVJEŠTAJ: Letu štuke na koncertu Rock škole otkrile toplu vodu

PIŠE: MARA IZ MOSTARA

U petak, 21. juna, pod otvorenim nebom u dvorištu OKC Abraševića u Mostaru održan je sedmi, sada već tradicionalni, završni koncert Rock Škole Mostar. Događaj Rock the City, koji se održava svake godine na Svjetski dan muzike u organizaciji Rock Škole, u grad je ovoga puta doveo bend Letu Štuke, koji su zajedno sa polaznicima i polaznicama akademskog odjela Škole u potpunosti opravdali ime – ROCK THE CITY.

Već od 20:30 sati dvorište OKC Abraševića ukazivalo je na večer ispunjenu neobično pozitivnom energijom, dok su dva uzbuđena mlada sastava Rock Škole čekala svoj nastup prije Štuka.

Koncert je otvoren u 21:00 sat i u tom trenutku na binu izlazi uzbuđena i jako spremna četvorka, prvi predstavnici akademskog odjela Rock škole.

Akademski odjel škole, koji vodi Atilla Aksoj (Zoster, Arkul, Barimatango…), okuplja naprednije učenike koji rade na zahtjevnijim numerama, te na taj način detaljnije proučavaju muziciranje kako bi užitak koji muzika pruža bio što intenzivniji.

Akademski odjel 1, kojeg čine Lubna Ćurić (bubnjevi), Emina Puzić (bass gitara), Emin Čevra (gitara) i Ivan Zovko (klavijature), predstavio se sa obradama poznatih standarda.

Na repertoaru našli su se instrumentali «Cantaloupe island», «Lullaby of birdland», «Red baron», te uz pomoć Josipa Palamete (vokal) uslijedila su još dva standarda «Moondance» i «Brown skin».

Važno je napomenuti da je Josip Palameta član sastava «Smooth groove» koji je 30. aprila samostalnim koncertom u kazalištu «Mala scena» u Mostaru obilježio Međunarodni dan jazza. «Smooth groove» je upravo prvi rezultat odjela škole koji danas znamo kao «Akademski odjel», a koji će u budućnosti zasigurno rezultirati novim mladim i talentovanim muzičarima čija imena ćete pamtiti.

Akademski odjel 1, unatoč blagoj tremi, publici je pružio ozbiljan polusatni nastup, a stotine dlanova sastavilo se kako bi gromoglasno podržalo muzičare.

Uslijedio je nastup Akademskog odjela broj 2. Neobičnim početkom privukli su pažnju publike kada je basista Riad Guzin zasvirao na instrumentu čije i samo ime lomi jezik – Didgeridoo. Uz Riada predstavili su se Mario Šimunović (bubnjevi), Luka Cvitanović (gitara) i opet sjajni Ivan Zovko (klavijature).

Oni su publiku počastili i natjerali na ples sa odličnim obradama standarda «Chameleon», «Stratus» i modernim hitom benda Vulfpeck – «Dean town», koji se definitivno izdvojio kao miljenik publike.

Na zadnjoj pjesmi se opet pridružuje Josip Palameta, te zajedno izvode svevremenski hit «Summertime» u acid jazz fazonu.

Iznenađenoj publici nije trebalo mnogo da podrže i ovaj mladi bend, a mentoru Atili od sreće smijali su se i brkovi (iz subjektivnog ugla autora).

U 22:00 sata dvorište OKC-a Abrašević već je puno, a dok se bina priprema za veliki nastup Letu štuka, cca 600 ljudi na ozvučenju sluša autorske pjesme koje su snimljene kroz program Rock škole i 2 ljetna kampa. Koncert je sve vrijeme pratila i video projekcija rezultata Rock Škole, od njenog postanka 2012. do danas.

Štuke otvaraju koncert pjesmama sa drugog albuma: «Sami» i «Proteini i ugljikohidrati», a nakon njih pjesma sa prvog albuma «Ulice». Publika odlično reagira na prvi hit sa novog albuma «Bože zdravlja» koji se već pola godine vrti na svim radio stanicama i poručuje kako su Štuke krenule modernim stazama elektronskog prizvuka, na što se sam još privikavam.

Sljedeća pjesma, također sa novog albuma, «Ne poznajem» donosi kombinaciju starih i novih Štuka u odličnoj mjeri. Uslijedili su odlične stare pjesme «Psycho», «Signali» i vječni hit «Minimalizam» tokom kojeg je u jednom trenutku publika preuzela ulogu pjevača i back vokala, nakon što je kabel iz mikrofona odlučio i sam zaplesati i pobjeći od mikrofona.

Mali problemi sa elektronikom na početku hita «Supermarket» zanemarivi su, jer je već slijedeća «Zemlja gori», koju su snimili u suradnji sa Dubiozom Kolektiv – gorila.

Već je bila sredina koncerta kada su krenule poslastice uz koje je plesalo i pjevalo oko 600 ljudi, tu su bile «FGR», «Kao na zapad», «Pero papacoder», «Gorile u magli» i «Paranoja», tokom koje se na gitari istaknuo Emir Jugo, gitarista benda Letu Štuke. Jugo, poderao si, svaka čast.

Slijede ponovno dvije sa novog albuma, prva sa stihovima kao pisanim za nas južnjake: «Manta me jugo, puše ko fen» u pjesmi «Kreten», a druga «Topla voda» koja podsjeća na dva prva albuma Štuka, a lično me vratila u vrijeme kada sam sa svojim bendom nastupao kao predgrupa Letu Štuke, davne 2010.

Na pjesmi sa neodoljivim Radiohead prizvukom, «Bella Donna», Šaran je predstavio bend i zahvalio se Rock školi Mostar na pozivu uz lijepe riječi podrške.

Letu štuke pored Dine Šarana čine i Emir Jugo (gitara), Dejan Ostojić (bass gitara), Bojan Ahac (klavijature), Nedžad Mulaomerović (bubnjevi), najsvježiji član, dok zvuk miksa Alan Omerović.

Završni dio koncerta uz onu istu energiju koju smo našli u dvorištu na samom početku uljepšale su pjesme «Tesla», «Sunce», «Šutiš», «Mjesto za dvoje» – sve sami dueti publike i Dine Šarana.